Marta.S

Marta.S

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Piernik przekładany kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Można polać rozpuszczoną czekoladą

Piernik przekładany kremem czekoladowym

Składniki:

Piernik przekładany kremem czekoladowym

 

  • Ciasto:pół szklanki masła lub margaryny,
  • łyżeczka sody,łyżeczka cynamonu,szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,2 łyżki dżemu(morelowy lub renkoldowy),
  • 2 łyżki kakao,szklanka mleka,2-3 jaja,
  • bułka tarta i tłuszcz do formy.
  • Krem czekoladowy:opakowanie budyniu śmietankowego,
  • pół litra mleka,cukier waniliowy,żółtko,czekolada deserowa,gorzka
  • (lub pół deserowej I pół gorzkiej),kostka masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,2-3 łyżki alkocholu.

 

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany kremem czekoladowym
Masło lub margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami.
Dodać dżem,kakao i cynamon,a także-małymi porcjami -mąkę,
przesianą i wymieszaną z sodą,mleko oraz ubitą na sztywno pianę
z białek.Upiec w średnio gorącym piekarniku,sprawdzić patyczkiem,czy ciasto jest gotowe.
Na krem utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem.Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu.Do gorącego włożyć
czekoladę,aby się rozpuściła.Gdy budyń czekoladowy ostygnie,
kłaść go po łyżeczce do masy maślanej i nadal ucierać.
Na koniec dodać alkochol.
Piernik przekroić na pół,przełożyć kremem.Resztą kremu
posmarować wierzch ciasta.Placek udekorować wiórkami kokosowymi.Schłodzić go w lodówce.