malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Piernik świąteczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dekorujemy cukrem pudrem oraz suszonymi owocami (u mnie jagody goji). Mogą być posiekane migdały lub orzechy.

Piernik świąteczny

Składniki:

Piernik świąteczny

 

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny
Mąkę przesiewamy, łączymy z cynamonem, kakaem, sodą. Rodzynki zaparzamy, obsypujemy mąką ziemniaczaną. Masło ucieramy z cukrem dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę ze wszystkimi dodatkami a potem śmietanę. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy 60 minut w temp. 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, polewamy piernika.