Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Pierożki z groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczne pierożki na przegryzkę:-)

Pierożki z groszkiem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z groszkiem i marchewką

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 0,5 kostki drożdzy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka(w tym jedno do posmarowania)
  • 0,5 szklanki mleka

 

  • Nadzienie:
  • 1 opakowanie mieszanki(groszek i marchewka)
  • 1 cebula
  • 15 dag boczku
  • 3 łyżeczki masła
  • szczypta pieprzu i soli

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z groszkiem i marchewką
Masło rozpuszczamy i chłodzimy.Mleko lekko podgrzewamy.Rozkruszamy drożdze,dodając łyżeczkę cukru.Mieszamy.Odstawiamy rozczyn na 20 minut.Do miski wsypujemy mąkę,szczyptę soli,wbijamy jajko i wlewamy rozczyn oraz masło.Dokładnie zagniatamy.Odstawiamy na30-40 minut przykrywając ściereczką. Boczek pokroić w kosteczkę i zasmażyć na patelni.Cebule obrać i pokroić dodając do boczku.W garnuszku roztapiamy masło i wsypujemy marchewkę z groszkiem.Dusimy,dodając cebulę z boczkiem.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.mieszamy.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i wyciąć krążki.Na każdy krążek ułożyć nadzienie i zlepić pierożki.Ułożyć na blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku w 180 stopniach ok10-15 minut.
Pierożki z groszkiem i marchewką
Najpierw zrobić rozczyn i połaczyc wszystkie składniki
Pierożki z groszkiem i marchewką
Nastepnie sporządzic nadzienie z marchewkowo groszkowe
Pierożki z groszkiem i marchewką
Ciasto rozwałkować i powykrajać krązki...
Pierożki z groszkiem i marchewką
Na każdy krążek ułozyć nadzienie i zlepić.