Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z makiem i bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pierogi z makiem i bakaliami- nie może ich zabraknąć na wigilijny stole. Każdemu będą smakować, ponieważ są przepyszne.

Pierogi z makiem i bakaliami

Składniki:

Pierogi z makiem i bakaliami

Ciasto:

Farsz makowy:

Dodatkowo:

  • 80 g masła,
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem i bakaliami
1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.

2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne).

3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zlepiam pierogi.

4. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz.

Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem.  

Tagi:

pierogi danie