Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z bananami i sosem tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z bananami są bardzo delikatne i smaczne.

Pierogi z bananami i sosem tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z bananami i sosem tiramisu

 

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • sól
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sos o smaku tiramisu

Sposób przygotowania:

Pierogi z bananami i sosem tiramisu
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać żółtko, szczyptę soli, rozpuszczone masło, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15-20 minut. Banany obrać ze skórki, pokroić w 1,5 cm pół krążki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i foremką wycinać krążki. Na każdy krążek położyć kawałeczek banana, ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać sosem tiramisu. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Pierogi z bananami i sosem tiramisu
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto
Pierogi z bananami i sosem tiramisu
Obrane ze skórki banany pokroić w pół krążki
Pierogi z bananami i sosem tiramisu
Ciasto rozwałkować i foremką wycinać krążki