anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pierogi z białym serem i jagodami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na obiad pierogi z farszem z dobrej jakości białego sera, jagód i cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią.

Pierogi z białym serem i jagodami

Składniki:

Pierogi z białym serem i jagodami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem i jagodami
CIASTO: mąkę przesiewam, robię dołek, wbijam jajko. Dodaję sól, wlewam olej i wyrabiam ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta formuję kulę i zostawiam na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: jagody płuczę i osuszam, mieszam z mąką ziemniaczaną. Ser rozgniatam widelcem, mieszam z cukrem i jagodami. Stolnicę posypuję mąką, wałkuję ciasto. Wycinam kółka szklanką, nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiam brzegi. Pierogi wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podaję posypane cukrem aromatyzowanym wanilią i polane roztopionym masłem.