Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z jagodami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne pierogi z jagodami, idelane na obiad dla całej rodziny.

Pierogi z jagodami i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami i śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami i śmietaną
Ziemniaki ugotować do miękkości i dokładnie utłuc. Wyłożyć na stolnicę i ostudzić. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Podsypać mąką i pokroić na kwadraty. Na każdy z kwadratów ułożyć jagody i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolnej wodzie około 5-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Śmietanę ubić z cukrem. Pierogi wyłożyć na talerze, polać przygotowaną śmietaną.
Pierogi z jagodami i śmietaną
Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Podsypać mąką i pokroić na kwadraty.
Pierogi z jagodami i śmietaną
Na każdy z kwadratów ułożyć jagody i zlepiać pierogi.
Pierogi z jagodami i śmietaną
W garnku zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić pierogi.
Pierogi z jagodami i śmietaną
Pierogi gotować w lekko osolnej wodzie około 5-7 minut od momentu wypłynięcia.