ustachniuk

ustachniuk

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pierogi z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa jeszcze gorąca bo wypróbowana na dzisiejszy obiad.Mojej rodzinie bardzo smakowała

Pierogi z kaszą jaglaną

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 40 dag mąki razowej
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • ! płaska łyżeczka cukru
  • ciepłe mleko(w/g potrzeby,ciasto nie może być ani za gęste,ani za rzadkie)
  • 2-3 łyżki oleju

 

  • Farsz
  • 1 szklanka (200 gram) kaszy jaglanej,
  • 2 szkl wody
  • ,1 kostka bulionowa warzywna
  • 2-3 łyżki oleju
  • Ugotować kaszę z w/podanych składników,na bardzo małym gazie.
  • Jak ostygnie wymieszać z twarogiem,doprawić świeżo mielonym pieprzem,solą i majerankiem.
  • 1,5 kostki twarogu

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną
Ciasto:
Z drożdży,cukru,3 łyżek mleka,2 łyżek mąki zrobić rozczyn,odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce,jak podwoi objętość,wsypać resztę mąki(razowa lubella).roztrzepane jajka i olej,wlewać powoli mleko,mieszać,kiedy jest optymalnie gęste,zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrośnie,wałkować placki grubości około 1,5 cm,wycinać szklanką kółka,nakładać łyżeczką farsz,zlepiać jak normalne pierogi,układać na blaszce posmarowanej olejem,odstawić do wyrośnięcia,posmarować rozbitym jajkiem,piec w temp.170 stopni,na rumiano.
Smakują na gorąco i na zimno z gęstym jogurtem lub śmietaną.