KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne pierogi z nadzieniem z kapusty kiszonej i kiełbasy.

Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.

 

  • Kapusta kiszona 0,5 kg
  • Kiełbasa zwyczajna lub inna 1/2 laski
  • Sól do smaku
  • Cebula biała ćwierć
  • Pieprz czarny do smaku
  • Papryka ostra mielona 1 szczypta
  • Przyprawa do bigosu i dań
  • z kapusty 1 łyżka
  • Maggi do smaku
  • Kminek 1 łyżka
  • Olej do smażenia
  • Ciasto pierogowe :
  • Mąka pszenna 0,75 kg
  • Sól 1/2 łyżki płaskiej
  • Ciepła woda 1 szklanka
  • Sól do wody 1 łyżka
  • Tłuszcz do polania

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.
Nadzienie: Kapustę kiszoną odgotować. Odcedzić wodę, pozostawić do ostygnięcia. Kapustę poszatkować. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Z cebuli usunąć łuski, wypłukać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą. Podsmażyć na patelni. Dodać przyprawy, wymieszać, wystudzić. Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać, uformować na stolnicy kopczyk, zrobić w mące wgłębienie, wlać odmierzoną ilość wody, zarobić ciasto, następnie wyrobić dokładnie ciasto. Odkrajać kawałki ciasta nożem, następnie ciasto rozwałkować, wykrajać od literatki krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczką nadzienie, zlepiać brzegi. Gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie, kilka minut.
Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.
Pokroić cebulę w kostkę. Pokroić kiełbasę w kostkę.
Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.
Ugotowana, odcedzona woda, czekająca na krojenie.
Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.
Połączona kapusta, kiełbasa i cebula bez przypraw.
Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.
Smażenie kapusty, kiełbasy i cenbuli na patelni.