misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi do, których nadzienie zaplanowała moja pociecha:) Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 500 g kiszonej kapusty (drobno pokrojonej)
  • 1 garść mrożonych podgrzybków
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami
Ciasto:



Mąkę razem z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko oraz stopniowo dodajemy wodę. za składników zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na pół. Jedną część przykrywamy ściereczką, by nam nie obeschła, natomiast drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Następnie dokładnie je osączamy układamy na talerzach i polewamy przesmażoną na smalcu cebulką.



Nadzienie:



Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na dobrze nagrzaną patelnie wlewamy olej. Gdy się nagrzeje wrzucamy na niego pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić. W między czasie opłukujemy grzyby i bardzo drobno je siekamy, po czym wrzucamy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem z nią je smażymy. Po około 5 minutach wrzucamy na patelnię kiszoną kapustę i dokładnie mieszamy i przesmażamy przez 10 minut. Pod koniec zasypujemy kapustę mąką i smażymy co najmniej 4 minuty. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, po czym na patelnię wlewamy wodę, która ma zakryć całą zawartość patelni. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a masa stanie się gęsta. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimną masą napełniamy pierogi.
Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami
Kiszona kapust mrożone podgrzybki i cebula tak niewiele trzeba by mieć nadzienie
Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami
Gotowe nadzienie odkładamy do całkowitego ostudzenia
Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami
Ze składników na ciasto zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami
Na każdy kwadrat nakładamy nadzienie i zlepiamy jego brzegi formując pierogi