Pierogi z łososiem, owczym serem oraz ziarnami sło

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pierogi inaczej - z ciasta z dodatkiem maślanki oraz przepysznym farszem z łososiem, serem owczym oraz prażonymi ziarnami słonecznika.

Pierogi z łososiem, owczym serem oraz ziarnami sło

Składniki:

Pierogi z łososiem, owczym serem oraz ziarnami sło

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z łososiem, owczym serem oraz ziarnami sło
1.Filet z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usuń ostrym nożem skórę. Przekrój w 3 mniejsze części. 2.Do garnka wlej 1 litr wody. Dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach oraz skórkę z łososia. Całość doprowadź do wrzenia. Kawałki łososia ułóż w nakładce do gotowania na parze, posyp solą oraz przyprawą do ryb i skrop sokiem z cytryny i umieść nakładkę z rybą na garnku z bulionem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 13 - 15 minut. 3. Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz partiami wymieszaną maślankę z wodą. Nie wlewaj od razu cały płyn, może go trochę zostać (zależy od mąki). Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 20 minut do odpoczynku.4. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni. Ugotowanego łososia rozdrób widelcem. Dodaj ziarna słonecznika oraz starty owczy ser na tarce o drobnych oczkach. Całość dokładnie wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na cienki płat, wykrój szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć trochę farszu i brzegi dokładnie zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek i odrobiną oleju i gotować od wypłynięcia ok. 2-3 minuty. Podaj posypane prażoną cebulką.