Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

wyśmienite pierożki w świątecznym wydaniu

Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą

 

 

  • Farsz:
  • 1 szklanka suszonych podgrzybków
  • 3 cebule
  • 200 gram kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą
Podgrzybki przesypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą (tak aby się zanurzyły i odstawiamy na 2-3h), następnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Obraną cebulkę kroimy w kostkę, a odciśnięta kapustę podobnie jak grzyby musimy posiekać. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim cebulę z odrobiną soli, po 2-3 minutach dodajemy podgrzybki, a po kolejnych 3 minutach kiszoną kapustę. Doprawiamy do smaku i często mieszając przesmażamy do czasu aż kapusta nieco zmięknie - odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i stopniowo dolewamy gorącą wodę - wyrabiamy jednolite ciasto. Nie powinno się lepić do rąk, ale powinno być dość miękkie. (woda podana w składnikach jest przybliżoną ilością - sami musimy wyczuć ile potrzeba). Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki. Na każdym układamy 1-1,5 łyżeczki farszu i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pierogi podałam z usmażoną na oleju szczypiorkiem.
Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą
Etap 2 do smażonej cebuli dodajemy grzyby
Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą
Etap 3 ostudzony farsz mozemy nakladac do ciasta