Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chyba najpopularniejsze pierożki

Pierogi z serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z serem

 

  • 1/2 kg mąka,
  • 2 szt jajko,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1 szkl woda,
  • 40 dag ser twarogowy,
  • 3 łyżki cukier,
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać 1 łyżkę oliwy, wlać szklankę ciepłej wody i zagnieść ciasto. Przemielony ser włożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, wymieszać. Ciasto rozwałkować, szklaneczką wycinać krążki, nakładać ser i dokładnie zlepiać brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane masłem.
Pierogi z serem
Etap 1
Pierogi z serem
Etap 2