SUPERPRZEPIS

Pierogi z serem i kokosową nutą

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierogi z serem i kokosową nutą

Ciasto pierogowe na domowym mleku kokosowym i delikatny ser.

Składniki:

Pierogi z serem i kokosową nutą

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

  • 250 ml domowego mleka kokosowego

 

 

 

 

  • Składniki na farsz:

 

  • 80 dag domowego twarogu lub dobrego sera mielonego

 

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • drobny cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i kokosową nutą
Jeśli używamy domowego twarogu, należy go najpierw trzykrotnie przekręcić przez maszynkę, a następnie postępować jak poniżej. Do sera dodajemy śmietanę cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy większą ilością cukru.Mleko kokosowe zagotowujemy. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy wrzące mleko kokosowe i mieszamy energicznie łyżką, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto (musimy uważać, aby się nie poparzyć, więc przez chwilę trzeba ugniatać ciasto ostrożnie).

Do mąki można także wlać mleko nieco przestudzone, ale gdy zaparzamy mąkę wrzątkiem, wtedy ciasto wychodzi delikatniejsze, więc ja preferuję właśnie ten sposób. W zależności od tego, jakiej mąki użyjecie, może się okazać, że ciasto trzeba będzie podlać nieco większą ilością mleka lub podsypać odrobiną mąki. Gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, wkładamy je do miski, przykrywamy wilgotną gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wycinamy kółka. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi nakładamy na talerz łyżką cedzakową, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy odrobiną cukru.