SUPERPRZEPIS

Pierogi z serem twarogowym i żurawiną

  • 2
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pierogi z serem twarogowym i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Pierogi z serem i żurawiną to bardzo smaczne i sycące danie.

Składniki:

Pierogi z serem twarogowym i żurawiną

 

  • 3 szkl maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szkl wody
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • 25 dag sera twarogowego
  • 1/2 szkl żurawiny suszonej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier
  • 1 łyżka oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem twarogowym i żurawiną
Ser twarogowy rozetrzeć, dodać budyń, cukier puder, cukier waniliowy, żurawinę, wymieszać. Do miseczki wsypać połowę mąki, wlać gorącą wodę i dokładnie wymieszać, lekko przestudzić. Resztę mąki wsypać na stolnicę, dodać zaparzone ciasto, jajko, śmietanę i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem.
Pierogi z serem twarogowym i żurawiną
Ser twarogowy wymieszać z cukrem i żurawiną
Pierogi z serem twarogowym i żurawiną
Z mąki wody śmietany i jajka zrobić ciasto
Pierogi z serem twarogowym i żurawiną
Rozwałkować wyciąć krążki nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi