eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Poeksperymentowałam z farszem i wyszły pyszne pierogi. Wymieszałam podgotowaną macherkę, miód, rodzynki i czerwone pomarańcze.

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli

Składniki:

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli

ciasto

farsz

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg czerwonych pomarańczy
  • 10 dkg rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru

sos

  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli

przygotowanie marchewki

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Obrane i umyte marchewki zetrzeć na tarce.

Marchewki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie marchewki cd

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Miód wymieszać z ciepłą, ugotowaną marchewką.

Marchewkę ugotować w minimalnej ilości wody (tak żeby podczas gotowania woda odparowała) i ciepłą wymieszać z miodem.

przygotowanie pomarańczy

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Obrane i oczyszczone z błonek cząstki pomarańczy pokroić.

Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kawałki pomarańczy obrać z błonek i pokroić na kawałki.

przygotowanie farszu

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Wymieszać marchewkę z pomarańczami, rodzynkami i cukrem.

Do miski z marchewką dodać pokrojone pomarańcze, rodzynki, cukier i wymieszać.

przygotowanie ciasta

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Przesianą mąkę zaparzyć gorącą wodą i dodać jajka.

Mąkę przesiać do dużej miski, wlać gorącą wodę i wymieszać. Jajka wybić do garnuszka i rozkłócić. Do zaparzonej mąki dodać rozkłócone jajka.

przygotowanie ciasta cd

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Ciasto dokładnie wyrobić.

Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulkę i przykryć ściereczką.

przygotowanie pierogów

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka.

Kawałki ciasta cienko rozwałkować i wykrawać kółka.

przygotowanie pierogów cd

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Na wykrojone krążki wyłożyć farsz.

Na kółka z ciasta rozłożyć farsz.

przygotowanie pierogów cd

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Zlepić pierogi.

Zlepić zgrabne pierogi. Pierogi wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia.

przygotowanie sosu

Pierogi marchewkowo-pomarańczowe Eli
Śmietany wymieszać z cukrami.

Obydwie śmietany wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pierogi wyłożyć na talerze i polać sosem śmietanowym. Smacznego!