magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione pierogi. Mmmmmniam, pycha

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • ok. 1/8 l wrzącej wody
  • łyżka stopionego masła lub oleju
  • odrobina mąki kartoflanki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Ciasto: Z połączonych składników drewnianą łyżką wyrobić ciasto lekko ciągnące się, nie za twarde. Farsz: Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić z serem, dodać połowę usmażonej na złoty kolor cebuli, pieprz, sól do smaku, wymieszać. Na kółku z ciasta wykładać łyżką farsz, zlepić. Gotowe pierogi wrzucać do osolonej, gotującej się wody. Po "wypłynięciu" pierogów gotować jeszcze kilka minut. Podawać z skwarkami lub usmażoną cebulką.

Tagi:

ciasto