Sposób przygotowania:
PIEROGI RUSKIE
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut.
FARSZ:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie.
Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut.
FARSZ:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie.
Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny.