Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Postanowiłam połączyć mięso z kaczki w czasie kiedy trwa sezon na pyszne , słodkie figi i nasze węgierki w jedną całość. Idealne danie na wyjątkowy obiad :)

Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym

Składniki:

Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym

 

  • 4 filety z kaczki
  • 4 świeże figi
  • 1 szklanka węgierek bez pestek
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć )
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym
Filety z kaczki, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę kaczki nacinamy w paski i kaczkę nacieramy dobrze solą, odstawiamy na 15 minut. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody , dodajemy wypestkowane śliwki i przekrojone na ćwiartki figi. Całość gotujemy aż do momentu kiedy i figi i śliwki będą miękkie. Wyłączmy, odstawiamy na chwilę i przecieramy je przez sitko. Przelewamy je z powrotem do garnka, dodajemy sos sojowy, cukier brązowy i ocet balsamiczny gotujemy około 5 minut tak aby powstał nam w miarę gęsty sos. Patelnie rozgrzewamy. Z filetów ścieramy ręcznikiem papierowym nadmiar soli. Filet kładziemy skórą do dołu na patelni i smażymy po mniej więcej 4-8 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Filet z kaczki serwujemy z sosem figowo-śliwkowym od razu po przygotowaniu.