Lancerciu

Lancerciu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe i szybkie danie, świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad ale i jako szybkie danie na niezapowiedzianą wizytę przyjaciół.

Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami

 

  • pierś ze kaczki ze skórą
  • pół młodej kapusty skrojonej w paski
  • sól
  • tymianek
  • merlot (lub inne czerwone wino)
  • cebula skrojona w piórka
  • 2/3 ząbki czosnku -polskiego
  • młode ziemniaczki

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami
Pierś kaczki oczyszczamy, pozostawiamy ze skórą. Zasypujemy tymiankiem, a skórę tymiankiem i solą.

Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy weń skrojoną cebulę i ząbki czosnku, a następnie kładziemy na nie kaczkę, skórą do dołu.

Zasypujemy całość skrojoną młodą kapustą i podlewamy odrobinę wodą. Przykrywamy całość by się chwilkę poddusiła. Po chwili zasypujemy tymiankiem i doprawiamy solą, oraz podlewamy winem (tak by zakryć dno). Ponownie przykrywamy na kilka minut.

Mieszamy co jakiś czas aż wino się zredukuje , smakujemy kapustę. W razie potrzeby doprawiamy.

Całość wykładamy na talerz, najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i masełkiem.  
Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami
Kaczkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię skórką do dołu
Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami
Całość zasypujemy skrojoną młodą kapustą
Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami
Zasypujemy tyiankiem i solą oraz podlewamy winem. Czekamy aż się zredukuje.
Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami
Po zredukowaniu wina smakujemy kapustę i w razie potrzeby doprawiamy