kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pierś z kurczaka w miodzie z salsą mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś kurczaka kukurydzianego* w miodzie Łazienki Gold ze słodkimi ziemniaki i salsą mango.

Pierś z kurczaka w miodzie z salsą mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka w miodzie z salsą mango

 

  • Porcja na 4 osoby

 

  • Składniki :
  • Pierś z kurczaka kukurydzianego ze skórą - 4 sztuki
  • Słodkie ziemniaki - 2 sztuki
  • Mango - 1 sztuka
  • Imbir - 0,1 kg
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szalotka - 1 sztuka
  • Papryka chili - 2 sztuki
  • Kolendra - 0,50 g
  • Tymianek - 6 gałązek
  • Miód - 0,1 kg
  • Masło - 20 g
  • Oliwa - 0,1 kg
  • Czerwone wino - 0,2 l
  • Białe słodkie wino - 0,2 l
  • Bulion - 0,1 l

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w miodzie z salsą mango

Pierś kurczaka oczyścić umyć, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmażyć z każdej ze stron i pomalować miodem, a następnie wstawić do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.


Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmażyć jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalać czerwonym winem oraz octem balsamicznym. Gotować do odparowania płynu, następnie dodać 0,1 litra bulionu i powoli gotować. Następnie dodać 0,20 gr masła i 0,20 gr miodu i podgrzewać do momentu uzyskania konsystencji sosu.


Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w talarki o grubości 1 cm. W naczyniu zalać bulionem warzywnym, dodać posiekany imbir, czosnek i chili. Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Salsa mango:

Mango obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Następnie dodać chili, białe słodkie wino i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę.


Na talerz ułożyć słodkie ziemniaki na nie pierś z kurczaka. Wszystko polać sosem i salsą mango, udekorować listkami kolendry i gałązkami tymianku.


*Kurczaki kukurydziane są karmione kukurydzą i ich mięso ma żółtą barwę a do tego jest bardziej aromatyczne.


**Pamiętajmy, żeby dobrze zarządzać czasem podczas przygotowywania. To danie jesteś w stanie przygotować w ciągu gotowania słodkich ziemniaków plus 2 minuty na nałożenie potrawy i dekoracje.

Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji
Venti-tre w hotelu Hyatt Volkera Muehrera ze stworzonego przez niego kobiecego menu „Zdrowa Równowaga”.

Pierś z kurczaka w miodzie z salsą mango