Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka w panierce z bułki tartej z dodatkiem tartego żółtego sera i posiekanych świeżych listków szałwii.

Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 50 g żółtego sera
  • 15 listków szałwii
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do sera dodać posiekaną szałwię, przyprawę do kurczaka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na 3-4 porcje. Jajko rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Każdy kawałek mięsa maczać w jajku, obtaczać w przygotowanej panierce. Następnie jeszcze raz zamoczyć w jajku i obtoczyć w serowej panierce. Panierkę docisnąć do mięsa. Mięso w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią
Żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach.
Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią
Piersi z kurczaka podzielone na cztery porcje.
Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią
Rozbełtane jajko dokładnie wymieszane z mlekiem.
Pierś z kurczaka w panierce serowej z szałwią
Kawałki mięsa w panierce smażone na oleju.