Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu, ale można też podać z ziemniakami lub chlebem.

Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup

 

  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i cebulę. Pieczarki pokroić w półplasterki. Dodać je do cebuli z czosnkiem i usmażyć. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jak płyn z grzybów odparuje, dodać do nich mięso. Dodać też trochę soli, pieprzu i mieloną paprykę. Smażyć, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z grzybami dodać ketchup, wlać wodę. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem 10 minut. Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup
Pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup
Pokrojone w kostkę mięso dodane razem z przyprawami do grzybów.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w ketchup
Ketchup dodany razem z wodą do grzybów z mięsem.