Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z winogronowym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka nadziewana sałatą z szynką wędzoną, winogronami i serem.

Pierś z kurczaka z winogronowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z winogronowym farszem

 

  • 2 duże liście sałaty karbowanej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 plastry szynki wędzonej surowej
  • 30 winogron rodzynkowych
  • 50 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z winogronowym farszem
Sałatę umyć, osuszyć, drobno posiekać,przełożyć do miseczki. Dodać do niej wyciśnięty czosnek. Plastry szynki pokroić w kostkę. Dodać je do sałaty. Dodać też umyte, osuszone winogrona. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać, lekko doprawić solą. Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Do środka nałożyć przygotowany farsz. Złączyć brzegi mięsa, spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso zrumienić z obu stron, podlać szklanką wody. Dusić pod przykryciem po 10 minut z każdej strony. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Pierś z kurczaka z winogronowym farszem
Farsz przygotowany z sałaty winogron czosnku wędzonej szynki i żółtego sera.
Pierś z kurczaka z winogronowym farszem
Piersi z kurczaka nacięte w środku żeby otrzymać kieszonki.
Pierś z kurczaka z winogronowym farszem
Przygotowany farsz nałożony do mięsnych kieszonek.
Pierś z kurczaka z winogronowym farszem
Nadziane piersi z kurczaka zrumienione na oleju i podlane wodą.