Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Piersi kurczaka nadziewane brzoskwiniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne, bardzo aromatyczne danie .

Piersi kurczaka nadziewane brzoskwiniami

Składniki:

Piersi kurczaka nadziewane brzoskwiniami

 

  • 3 duże połówki piersi z kurczaka
  • 3 połówki brzoskwini w syropie ( z puszki )
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy ( ostrej )
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
  • syrop z brzoskwiń ( cały z dużej puszki tak by zakrył mięso )

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka nadziewane brzoskwiniami
Piersi z kurczaka wyporcjować ( usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki ) i przeciąć tak by utworzyła się ,, kieszeń „ .Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny , musztardę , pieprz .Natrzeć mięso ( również w środku ) .W ,, kieszeń „ włożyć połówkę brzoskwini .Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu , zalać syropem z brzoskwini .Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny . Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut.
Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem ( można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki )
Oczywiscie można ugotowac na parze w garnku do tego przeznaczonym .