SUPERPRZEPIS

Pijany jabłecznik

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pijany jabłecznik Więcej zdjęć (2)

Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek, niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika.

Składniki:

Pijany jabłecznik

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 słoik prażonych jabłek (810g)
  • 0,75 l wina białego półwytrawnego
  • ½ szklanki cukru
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 cukier wanilinowy (30g)

 

 

  • Dodatki dekoracyjne:
  • złote perełki Dr. Oetker
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Pijany jabłecznik

Biszkopt

Pijany Jabłecznik
ciasto na biszkopt przełożyć do formy okrągłej

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto na biszkopt wylać do tortownicy o kształcie okrągłym i średnicy 27 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. Po tym czasie biszkopt wystudzić.

Masa jabłkowa

Pijany Jabłecznik
masę jabłkową dokładnie wymieszać i gotować

Jabłka- szarlotkę w słoiku przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Budynie rozrobić w drugiej połowę wina, dokładnie wymieszać i dodać do masy z jabłek, zagotować. Na wystudzony biszkopt wylać ciepłą masę jabłkową. Odstawić do wystudzenia.

Bita śmietana

Pijany Jabłecznik
ubić bitą śmietanę z cukrami na sztywno

Śmietanę ubić, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę przełożyć na masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.

ETAP 4:

Pijany Jabłecznik
wierzch wyrównać szpatułką z ząbkami

Wierzch pianego jabłecznika posypać cynamonem i udekorować złotymi perełkami. Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.