anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Pijane oponki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo dobre oponki, które przygotowuję kilka razy w roku. Wersja tylko dla dorosłych. Po ujęciu ze składników piwa, nadają się też dla dzieci.

Pijane oponki drożdżowe

Składniki:

Pijane oponki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Pijane oponki drożdżowe
Do rondelka wstawić margarynę, mleko, piwo i cukier. Mieszać nad rozgrzanym palnikiem, aż margaryna się roztopi.

Rozdzielić na pół. Do jednej połowy dodać jajka, do drugiej połowy drożdże.

Połowę z jajkami zmiksować, dodać do niej tę część z drożdżami. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto i dać w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu, wyłożyć na blat, rozwałkować i wycinać krążki z dziurką w środku. Smażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.

Krążki powstałe z dziurki po oponce można także wstawić do smażenia.

Po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.