Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pijak Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto, które chętnie na imprezie je kierowca;)

Pijak Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijak Edzi

 

 

  • MASA
  • 2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • dowolny aromat lub 1 łyżeczka spirytusu

 

  • DODATKOWO
  • 250 ml rumu
  • 300g herbatników (petit)
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pijak Edzi
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do ubitych białek z cukrem dodajemy po 1 żółtku i ubijamy, ale już na mniejszych obrotach. Partiami wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie łyżką lub ręką, żeby dobrze napowietrzyć. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 25-30 min. MASA: Masło miksujemy na jednolita masę. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i kakao do białości. Kiedy jajka są już dobrze ubite, wlewamy je cienką stróżką do utartego masła i cały czas mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy aromat lub spirytus, mieszamy, żeby się połączyły smaki. Biszkopt smarujemy dżemem a na dżem smarujemy 1/3 masy. Herbatniki moczymy w rumie i układamy na masę. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę, a na wierzchu układamy pozostałe herbatniki namoczone w rumie. Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do salaterki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając oliwę. Tą polewę wylewamy na wierzch herbatników.
Pijak Edzi
Gotowy wystudzony biszkopt smarujemy dżemem
Pijak Edzi
Ubite jajka z cukrem i kakao dodajemy do utartego masła dodajemy aromat i ubijamy na masę
Pijak Edzi
Na posmarowany dżemem biszkopt smarujemy masę
Pijak Edzi
Na masę układamy nasączone w rumie herbatniki smarujemy znowu masą i układamy drugą warstwę herbarników