gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Pijak karmelowo - śliwkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przepis na to ciasto dostałam od przyjaciółki na Wielkanoc w 2005 roku od tego czasu piekę na każde święta,i większe uroczystości rodzinne

Pijak karmelowo - śliwkowy

Składniki:

Pijak karmelowo - śliwkowy

 

  • CIASTO:,
  • 5 jaj,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:,
  • 1 puszka mleka skondensowanego, SŁODZONEGO
  • 2 opakowania śliwek suszonych,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • alkohol, wódka czysta lub rum,
  • Duża paczka herbatników do pokrycia ciasta.,
  • Polewa:,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 5-6 łyżek cukru,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,

 

Sposób przygotowania:

Pijak karmelowo - śliwkowy
1. Aby uzyskać karmel dzień wcześniej gotujemy puszkę z mlekiem (zamkniętą) zanurzoną w wodzie przez 2,5 godziny, po tym czasie wyjmujemy z wody i zostawiamy na następny dzień do całkowitego wystygnięcia. Zalewamy śliwki 100 ml alkoholu i również zostawiamy na noc. 2. CIASTO: oddzielamy białka jaj od żółtek, białka ubijamy na sztywno dodając kolejno po jednym żółtku ( ubijać do momentu aż nie będzie dużych pęcherzy powietrza), następnie wsypujemy cukier cały czas ubijając. Na końcu przesiewamy przez sito mąkę + proszek + kakao i mieszamy delikatnie. Wykładać na wysmarowaną formę masłem, piec w temp 180`C przez 25-30 minut. 3. MASA: ucieramy kostkę masła na pulchną masę dodając po łyżce wcześniej ugotowanego karmelu z puszki, na końcu dodajemy wcześniej namoczone śliwki razem z niewsiąkniętym alkoholem i mieszamy. 4. POLEWA: wkładamy wszystkie składniki do garnka ustawiamy na bardzo małym ogniu nieustannie mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i połączenia wszystkich składników ( nie dopuścić do zagotowania) można również dodać połamaną tabliczkę gorzkiej bądź mlecznej czekolady dla bardziej aksamitnej konsystencji. Całość lekko przestudzić przed pokryciem ciasta. 5. Ostudzone ciasto lekko nasączamy alkoholem następnie rozsmarowujemy masę karmelowo - śliwkową całość pokrywamy nasączonymi herbatnikami w alkoholu a na koniec polewamy polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przed podaniem.

Tagi:

ciasto śliwki