motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Pikantny kurczak po chińsku z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak z kolorowym ryżem po chińsku

Pikantny kurczak po chińsku z ryżem

Składniki:

Pikantny kurczak po chińsku z ryżem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 plastów anansa
  • 20 dkg pieczarek
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki jasnego i ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich
  • 20 dkg trójkolorowego ryżu

 

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak po chińsku z ryżem
Ryż ugotować na sypko. Anansa pokroić w kosteczkę. Obraną cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zalać octem balsamicznym. Odstawić na kwadrans w chłodne miejsce. Mięso polać sosami sojowymi i podsmażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut. Dodać warzywa i pieczarki, wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Włożyć ananasa. Wsypać chili, pieprz i przyprawę do potraw chińskich. Wymieszać i dusić 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i podawać z ryżem.