Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pikantny ryż z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Coś dla wielbicieli pikantnych potraw

Pikantny ryż z boczkiem

Składniki:

Pikantny ryż z boczkiem

 

  • 20 dag ryż,
  • 10 dag bekon,
  • 10 dag kiełbasa,
  • 10 dag szynka gotowana,
  • 10 dag ser żółty utarty,
  • 1/2 l piwo jasne,
  • 1 szt cebula,
  • 5 dag masło,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • do smaku ketchup ostry,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pikantny ryż z boczkiem
Na patelnię włożyć masło, dodać posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę bekon, kiełbasę i szynkę, podsmażyć. Wszystko przełożyć do rondla, wlać piwo, wsypać ryż i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie zdjąć z ognia, dodać ketchup, zer żółty, sól i pieprz, wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem