marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pilaw turecki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Opłukany ryż dać do rondla,mięso opłukać i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek drobno pokroić i dać z mięsem do ryżu,doprawić,wymieszać,dusić.

Pilaw turecki.

Składniki:

Pilaw turecki.

 

  • 50 dkg.jagnięciny bez kości(udziec,łopatka),
  • 25 dkg.ryżu,
  • 1 mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6 dkg.tłuszczu,
  • 6 dkg.koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pilaw turecki.
Ryż przebrać,opłukać,dać do płaskiego rondla.Mięso opłukać i pokroić w kostkę.Cebulę z czosnkiem pokroić drobno,a potem dodać wraz z mięsem do ryżu,doprawić na ostro i słono,wymieszać.Konserwę pomidorową rozmieszać w 1/2 l wrzą-
-cej wody i zalać ryż z mięsem i cebulą.Dodać tłuszcz i rozmieszać.
Gotować powoli pod przykryciem,nie mieszać,aż płyn wsiąknie w ryż.Przykryty rondel wstawić do piekarnika i zapiec z 30 min..Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku.

Tagi:

turecki beza bezy