edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja, zmodyfikowana wersja łazanek z kapustą i grzybami, bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom.

Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

 

 

Sposób przygotowania:

Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę. Kapustę przesiekać (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej odcisnąć). Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę, smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, smażyć kilka minut aż częściowo odparują. Dodać kapustę, kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wodą, dusić pod przykryciem 30 minut, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać do rondla z kapustą. Wymieszać i od razu podawać. 
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę, smażyć 2 minuty.
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Dodać pieczarki, smażyć kilka minut aż częściowo odparują.
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Dodać kapustę, kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wodą, dusić pod przykryciem 30 minut, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody.
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać do rondla z kapustą.