agula30

agula30

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Placek królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne ciasto: na wyjątkowe okazje)

Placek królewski

Składniki:

Placek królewski

 

  • CIASTO MIODOWE:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu

 

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Placek królewski
CIASTO MIODOWE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Upiec dwa jednakowe placki. Piec ok 30 min.

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodoać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka a na konieć mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec 30 min w twj samej bleszce co ciasta miodowe.

KREM:
1/2 l mleka, cukier, cukier waniliowy i margarynę zagotować. Następnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w 1/4 szkl. mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem i margaryną. Zagotować. Ciepłym kremem przekładać placki w kolejności: placwk miodowy-krem-biszkopt-krem-placek miodowy. Polać wierzch polewą.
Smacznego :)