alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Placek z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można dodać inny dżem w zależności od upodobania

Placek z dżemem

Składniki:

Placek z dżemem

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Placek z dżemem
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić ciasto. Przykryć folią. Włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty natłuścić i wylepić ciastem (trochę ciasta odstawić), po czym grubo posmarować dżemem. Z odłożonego ciasta ułożyć kratkę. Piec w temp. 170 st. C przez 40 minut.