szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Placek ziemniaczany z dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placek ziemnaczany z gotowanych ziemniaków

Placek ziemniaczany z dymką

Składniki:

Placek ziemniaczany z dymką

 

 

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany z dymką
Ziemniaki dokładnie wyszorować, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przestudzić, dokładnie rozgnieść, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i gdy będzie gorący dodać rozgniecione ziemniaki formując placek. Smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem posypać posiekaną dymką. Podawać polane kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jeśli ktoś lubi dobry też jest ketchup lub ulubiony sos, np. pieczarkowy lub gulaszowy.