jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Te pyszne placuszki ze słonecznikiem możesz przygotować z makaronu, który pozostał z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać niewielką cukinię i słoneczni, a otrzymasz pyszne danie obiadowe lub kolacyjne.

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem

Składniki:

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem

 

  • 100 g ugotowanego drobnego makaronu
  • 1 niewielka cukinia
  • 2 duże jaja
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki słonecznika
  • sól, pieprz do smaku
  • rukola i pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem

Przygotowanie cukinii

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem
Trzemy nieiwelką cukinię w łezkę do miski

Niewielką cukinię umyj, osusz po czym zetrzyj w łezkę.
Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie.






Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony.
Przed przwróceniem na drugą posyp je ziarnami słonecznika.









Smaż placki na złoty kolor. Podawaj placki z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Przygotowanie masy na placki

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem
Masa na placki złożone z drobnego makaronu, cukinii, jaja mąki i przypraw.

Dodaj do cukinii ugotowany zimny makaron.
Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj masę dokładnie.






Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony.
Przed przwróceniem na drugą posyp je ziarnami słonecznika.









Smaż placki na złoty kolor. Podawaj placki z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Smażenie placków

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem
Smażymy placki na jednej stronie posypując górę słonecznikiem

Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony.
Przed przewróceniem na drugą posyp je ziarnami słonecznika.

Przygotowanie do podania

Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem
Po usmazeniu placków na drugiej strony odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dodatkami.

Smaż placki z drugiej strony na złoty kolor. Podawaj placki z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.