Placki po węgierski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki po węgiersku, po zbójnicku, jadło drwala, nie ważna jest nazwa, ważny jest niesamowity smak!

Placki po węgierski

Składniki:

Placki po węgierski

 

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgierski
 PLACKI:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odlewamy sok, dodajemy cebulę, mąkę jajka, vegetę, pieprz i smażymy na oleju.



Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i posypujemy 1 łyżką papryki słodkiej, dodajemy 2-3 krople tabasco, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy na minimum 30 min.

W międzyczasie kroimy cebule w sporą kostkę i podsmażamy na oleju.

Na osobnej patelni i na bardzo mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso, często mieszając.

Musi być największy płomień! Wtedy mięso będzie niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach.

Po ok. 5 min. mocnego smażenia mięso przerzucamy do cebuli, dolewamy wody- tak aby mięso było całe zakryte.

Patelnię na której smażyło się mięso obmywamy wodą, zagotowujemy i dolewamy soki do mięsa.

Dusimy pod przykryciem ok 50 min. na średnim ogniu- lepiej na małym niż dużym.

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, następnie dorzucamy do gara z mięchem.

Paprykę myjemy, kroimy w paski i dodajemy. Wszystko dusimy jeszcze ok 7 min.

Po tym czasie sos doprawiamy cukrem, 2-3 kroplami tabasco, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i kostki mięsne.

Mąkę mieszamy z zimną wodą i zalewamy sos stale mieszając.

Doprawiamy ostatecznie do smaku.



Usmażone na patelni placki kładziemy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką placka, na to znowu sos

i śmietana.

Można posypać ulubioną zieleniną, koperkiem, natką pietruszki czy szczypiorem.

 

SMACZNEGO!



 


Tagi:

jajko sosy jajka