Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Placki z jabłkami na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Maślankowe placki z jabłkami.

Placki z jabłkami na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki z jabłkami na maślance

 

  • 3 średniej wielkości kwaskowe jabłka
  • 450g mąki
  • 1 i ¾ szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki roztopionego masła lub oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami na maślance
Jabłka obrać, usunać gniazda nasienne i pokroić na półplasterki. Z jajek, mąki i maślanki zamiksować ciasto, dodać proszek do pieczenia i cukier do smaku . Dodać posiekane jabłka i wymieszać. Gdy ciasto jest za gęste dolać maślankę. Na koniec dodać do ciasta roztopione mało lub olej (dzięki temu nie musimy natłuszczać patelni). Placki smażyć na złoto na wolnym ogniu.
Placki z jabłkami na maślance
Z mąki, maślanki, jajek i cukru zmiksować ciasto.
Placki z jabłkami na maślance
Do ciasta dodać jabłka, nakładać porcję ciasta na patelnię.
Placki z jabłkami na maślance
Placki smażyć na złoto na wolnym ogniu..