Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne placki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Polecam szczególnie teraz, kiedy to sezon na cukinię trwa w najlepsze.

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym

Składniki:

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym

 

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 -10 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu winnego białego

Sposób przygotowania:

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym

Placki z cukinii 1

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki

Cukinię bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy solą. Odstawiamy.

Placki z cukinii 2

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Obraną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę

Cebule obieramy z łupin. Kroimy w drobną kostkę.

Placki z cukinii 3

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Natkę pietruszki siekamy przy pomocy noża

Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą. Drobno siekamy.

Placki z cukinii 4

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Placki z cukinii 5

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Jajka wbijamy do miski

Jajka wbijamy do miski.

Placki z cukinii 6

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy ze sobą

Cukinie dokładnie odciskamy. Łączymy z natką, cebulą i czosnkiem. Jajka łączymy z jogurtem i mąką. Wszystko dokładnie mieszamy.

Placki z cukinii 7

Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnym
Placki smażymy na złoty kolor

Na gorący tłuszcz wykładamy po dwie łyżki ciasta formując placki. Smażymy na złoto z każdej strony.

Placki z cukinii 8

Składniki sosu mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Placki podajemy z tak przygotowanym sosem.