jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki ziemniaczane z kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Placki ziemniaczane (złociste i chrupiące) to danie, które na pewno większość uwielbia. Podobnie jak racuchy, czy naleśniki kojarzą mi się z dzieciństwem.

Placki ziemniaczane z kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z kapustą

PLACKI

  • 400 gram odciśniętej z soku kapusty kiszonej,
  • 800 gram obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 jajka,
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • ok 1 łyżeczka majeranku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,

SER:

  • około 200 gram serka białego,
  • mleko,
  • sól, pieprz, sól czosnkowa do smaku,

DODATKOWO:

  • pomidorki do podania,
  • szczypior do podania

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z kapustą

ETAP 1

Placki ziemniaczane z kapustą
Odciśniętą kapustę drobno kroimy

Kapustę (dokładnie odciśniętą) szatkujemy dość drobno.

ETAP 2

Placki ziemniaczane z kapustą
Starte ziemniaki odsączmy z nadmiaru płynu

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sitku by nadmiar wody odsączył się.

ETAP 3

Placki ziemniaczane z kapustą
Przygotowane składniki łączymy ze sobą

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę i kapustę umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, mąkę oraz jajka.

ETAP 4

Placki ziemniaczane z kapustą
Składniki ciasta mieszamy dokładnie

Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5

Placki ziemniaczane z kapustą
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany onej i smażmy do zrumienienia

Na patelni rozgrzewany olej. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta formując zgrabne placuszki. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W trakcie smażenia przygotowujemy twarożek z którym będą podane placuszki.
SER:
Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
Placuszki porcjujemy na talerze. Na każdym wykonujemy kleks z sera. Całość oprószamy pokrojonym szczypiorem. Dodatkowo placuszki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy.