migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placuszki bananowe na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne placuszki idealne na śniadanie, kolację lub słodki podwieczorek. Są bardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z owocami, bitą śmietaną lub owocowymi przetworami ale mi najbardziej smakują same.

Placuszki bananowe na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki bananowe na maślance

 

  • 2,5 szklanki maślanki
  • ok 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe na maślance
Do miski wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, natępnie dodać mąkę i ponownie zmiksować.

Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką.

Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor.
Placuszki bananowe na maślance
Do miski wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Placuszki bananowe na maślance
Zmiksować, natępnie dodać mąkę i ponownie zmiksować.
Placuszki bananowe na maślance
Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Placuszki bananowe na maślance
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor.

Tagi:

dania placki