darkin

darkin

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Placuszki kukurydziane.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna przekąska na popołudniowy głód.

Placuszki kukurydziane.

Składniki:

Placuszki kukurydziane.

 

  • duża cebula
  • olej lub masło do smażenia
  • puszka słodkiej kukurydzy
  • ok 150 ml mleka
  • ok 30 dag mąki
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 4 jajka
  • przyprawy do smaku

 

  • w zależności od upodobania- pieczarki, szynka,

Sposób przygotowania:

Placuszki kukurydziane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni.Kukurydzę odsączamy. Z jajek, mleka i mąki robimy ciasto jak na naleśniki. Nie może być za rzadkie ani za gęste, ja często dodaję mąki i mleka aż do uzyskania odpowiedniej według mnie konsystencji, czyli taka gęsta śmietana. Dodajemy cebulę,kukurydzę i natkę pietruszki lub koperku. Jeśli chcemy wzbogacić smak można dodać pokrojoną wcześniej w drobną kosteczkę i podsmażoną szynkę lub pieczarki.Mogą być również warzywa takie jak papryka.Wszystko zależy od wyobraźni i upodobań kulinarnych. Doprawiamy i mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie. Smażymy na rumiano z obu stron.