zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Płaty pstrąga w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Płaty pstrąga w białym winie to idealna przystawka.

Płaty pstrąga w białym winie

Składniki:

Płaty pstrąga w białym winie

 

  • 1 kg płatów pstrąga
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Płaty pstrąga w białym winie
Płaty myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, następnie panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pstrągi po 5 min. z każdej strony, aż się pięnkie zrumienią. Pstrągi zdejmujemy z patelni i układamy w ciepłym miejscu, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy wino i dokładnie mieszamy. Natalerz wylewamy sos i na nim układamy rybę. Smacznego

Tagi:

pstrąg