Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pleśniak Bożenki :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Fantastyczne ciasto . Uwielbiam je .

Pleśniak Bożenki :

Składniki:

Pleśniak Bożenki :

 

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru + ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek ( osobno żółtka i białka )
  • tarta bułka do wysypania blachy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak Bożenki :
Zagnieść ciasto z mąki , ½ szklanki cukru , masła , żółtek , proszku do pieczenia , cukru waniliowego ( ma być takiej konsystencji jak kruszonka ) . Podzielić ciasto na 3 części . ½ + ¼ + ¼ . Wysmarować blachę masłem i wysypać bułką tartą . Wysypać na blaszkę ½ ciasta . Na ciasto położyć warstwę dżemu .Do ¼ ciasta dodać kakao i posypać nim dżem . Ubić pianę z białek i ½ szklanki cukru . Pianę wyłożyć na ciemne ciasto . Na pianę pokruszyć pozostałą ¼ jasną część ciasta .Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut .

Tagi:

jajko tarta jajka