lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pleśniak ze śliwkami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wyszło przepyszne śliwki pasowały idealnie

Pleśniak ze śliwkami 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak ze śliwkami 2

 

  • 200 g masła
  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 gram cukru
  • 2łyzki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • śliwki miałam zamrożone i wypestkowane

Sposób przygotowania:

Pleśniak ze śliwkami 2
Do miski wsypałam przesianą mąkę dodałam żółtka i śmietanę oraz margarynę pokrojoną drobno, proszek do pieczenia i cukier. Zagniotłam ciasto podzieliłam na 5 części 4 białe i jedną z kakao . Włożyłam do zamrażalnika na godzinę . Ciasto jasne starłam na tarce na średnich oczkach włożyłam na blaszkę wysmarowana masłem . Na ciasto jasne wyłożyłam śliwki wypestkowane i rozmrożone . Starłam ciemne ciasto i wyłożyłam na nie ubite białka z cukrem i starłam jasne ciasto. Piekłam 60 minut w 170 stopniach. Blaszka prostokątna duża .
Pleśniak ze śliwkami 2
Wszystkie składniki do miski i zagniatamy ciasto
Pleśniak ze śliwkami 2
robimy 5 porcji ddo jednej dodajemy kakao
Pleśniak ze śliwkami 2
Jasne ciasto tarkujemy do wysmarowanej blaszki
Pleśniak ze śliwkami 2
Na jasne ciasto kładziemy sliwki potem tarkujemy ciemne i beze na to i jasne starkowane ciasto