agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

przecier z owoców róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świetnie nadaje się jako dodatek do zup owocowych czy do innych konfitur

przecier z owoców róży

Składniki:

przecier z owoców róży

 

  • owoce róży ilość zależy od was w zależności ile chcecie otrzymać masy,
  • woda

Sposób przygotowania:

przecier z owoców róży
dojrzałe lecz jędrne owoce dzikiej róży należy przekroić nożem, wydrożyć ze środka pestki i kujące włoski. połówki owoców należy w kilkakrotnie zmienianej wodzie wymyć. czyste owoce rozgotować w niewielkiej ilości wody, przepuścić przez maszynkę, a następnie przetrzeć przez sito. otrzymany przecier rozgotować, napełnić nim słoiki lub butelki zamknąć i przeprowadzić pasteryzację