czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Przekladaniec z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto francuskie przekladane kremem

Przekladaniec z kremem

Składniki:

Przekladaniec z kremem

 

  • Ciasto maslane:
  • 30 dag masla
  • 10 dag maki
  • Ciasto podstawowe:
  • 20 dag maki
  • pol jajka
  • pol lyzeczki octu (6%)
  • sloik dzemu morelowego
  • ½ l slodkiej smietanki
  • 2 jajka
  • 2 zoltka
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3/5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pomarancza
  • 5 dag migdalow

 

Sposób przygotowania:

Przekladaniec z kremem
Maslo posiekac z maka, zagniesc ciast maslane.
Z maki, polowy jajka, octu i wody zagniesc miekkie ciasto. Srodek ciasta zostawic grubszy, polozyc na nim ciasto maslane i zlozyc w koperte. Wstawic do zarazarki na 20 minut, wyjac, rozwalkowac, zlozyc w koperte, schlodzic. Skladanie w koperte, schladzanie i rozwalkowywanie ciasta powtorzyc 3 razy.
Smietanke zagotowac, utrzec z cukrem, cukrem waniliowym 2 zoltka i 2 jajka, wymieszac z maka ziemniaczana. Ubijajac jajka, cienkim strumieniem wlac wrzaca smietanke, postawic krem na malym ogniu i ubijac, az zgestnieje, zdjac z ognia i ubjac, az przestygnie. Ciasto rozwalkowac, przygotowac 4-5 plackow i piec pojedynczo w temp. 200°C na zloty kolor. Ostudzone placki posmarowac dzemem pomaranczowym, kremem i zlozyc, udekorowac plasterkami pomaranczy i migdalami.