pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Przekładaniec orzechowy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto smakuje całej mojej rodzince ,a powidła i orzechy podkreślają smak ciasta.

Przekładaniec orzechowy z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekładaniec orzechowy z powidłami

 

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 30 dag orzechów siekanych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0.5 litra mleka1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Przekładaniec orzechowy z powidłami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać 1 margarynę ,cukier puder,żółtka i zagnieść .Wstawić do lodówki na 30 min.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części ,każdą rozwałkować i posmarować powidłami .Białka ubić na sztywną pianę i posmarować oba placki (po powidłach).Wierzchy posypać pokrojonymi drobno orzechami .Piec oba placki każde osobno na blasze o wym .25/36 cm w temp 180'C przez ok 25min. Przygotować masę-budynie ugotować na mleku i ostudzić .Margarynę utrzeć z budyniami (można dodać 3 łyżki cukru pudru do smaku).Upieczone i wystygnięte ciasto przełożyć masą budyniową.
Przekładaniec orzechowy z powidłami
Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki.
Przekładaniec orzechowy z powidłami
Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno wyłożyć na blachę i posmarować powidłami.
Przekładaniec orzechowy z powidłami
Na powidła nałożyć ubita pianę i posypać orzechami.
Przekładaniec orzechowy z powidłami
Masę budyniową utrzeć i przełożyć placki.

Tagi:

jajko jajka