lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

No kochani zaszalałam. Dzisiaj będzie słodko piwnie i kalorycznie. To co lubię. Przyznaje się bez bicia uwielbiam jeść pichcić i tworzyć nowe pyszności.

Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa

Składniki:

Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa

Składniki na żeberka w miodzie i piwku :

Marynata :

  • 3 łyżki miodu płynnego ( miałam lipowy)
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku sprasowanego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 -3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa

Wykonanie:

Żeberka najpierw wkładam do wody by wymoczyły się ( godzinka starczy). Następnie wyjmuje z wody i osuszam papierowym ręcznikiem. Po osuszeniu nacieram sola i pieprzem. Teraz smażę z obu stron na oleju ( używam rzepakowego ). Inspiracją dla mnie był przepis zbysiowej z jej bloga.

Przygotowanie marynaty:

Do miski przełożyłam miód keczup, dodałam sprasowany czosnek. Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam, posypałam papryką słodką i ostrą. Na końcu dodałam sos sojowy. Żeberka przestudzone przełożyłam do garnka, wlałam do niego marynatę i wstawiłam na całą noc do lodówki. (żeberka przejdą marynatą). Następnego dnia zaczynamy dusić żeberka w marynacie. Teraz dopiero wlewamy piwko. Gotuję do momentu, aż żeberka będą odchodzić od kości, zajmuje to nawet z 2 godzinki na wolnym ogniu.